logoKronološki gledano rukomet je u Brotnju dobio svoj klub 1988. g. i to RK Međugorje. Od samog formiranja prijavljuju se na služebena natjecanja u Republičkoj regionalnoj ligi Srednja Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Zenici. Prva utakmica je odigrana protiv RK Leotar Trebinje na turniru u Međugorju. Ovo iskustvo svakako je dobro došlo mladim rukometašima za stjecanje temeljnih znanja nužnih za jedno natjecanje. Prekid natjecsnja i sustav treninga tijekom rata poremetio je kako odnose unutar bivše državne zajednice tako i u športskim sustavima.

U travnju i svibnju 1994. g. “muze” su ponovo progovorile. Pedagozi fizičke kulture i mnogi pobrojani kao i oni koji to nisu, na ranije dobro udarenim temeljima, podigoše svoje ime i svoj rukomet na pripadajuću razinu. Uz igrački kadar koji je stvaran od 1988., mobilizirana je školska mladež koja je trebala stvoriti široku bazu za kvalitetan izbor domaćih igrača. Na razini tadašnje državne zajednice i HR HB, formiran je rukometni savez – čiji je član odmah postao i RK Međugorje, koji je te iste 1994. g u Livnu na završnom turniru osvojio odlično treće mjesto. Ovaj za mnoge neočekivani uspjeh, napravio je pravu “eksploziju” interesa za ovaj šport u Brotnju, pa je uprava kluba u natjecateljskoj 1994/95 godini prijavila čak dvije ekipe prvoligaško natjecanje. Naime prva ekipa je i dalje igrala pod imenom RK Međugorje a druga ekipa sastavljen a od juniora kluba, pod imenom RK Međugorje – Feniks. Seniorska momčad osvojila je prvo mjesto u HR HB a juniori su u toj sezoni osvojili prva mjesta u svim natjecanjima juniora u HR HB u natjecateljskoj 1995/96. g. RK Međugorje igra u prvoj ligi HR HB i osvaja četvrto mjesto.

Godinu dana kasnije, u sezoni 1996/97. ponovo prijavljuju dvije ekipe i to: RK Međugorje i RK Međugorje Uno. RK Međugorje – Uno, kao starija i iskusnija ekipa te ’96/’97 osvaja drugo mjesto, gubeći naslov za gol razliku od RK Izviđača iz Ljubuškog, koji ima neusporedivo bogatiju tradiciju igranja rukometa. I iduće 1997./98. natjecateljske godine broćanski rukomet predstavljaju ponovo ove dvije ekipe od kojih RK Međugorje Uno osvaja odlično treće mjesto, čime je izboreno pravo na doigravanje za prvaka FBiH.

U kolopletu političkih i drugih okolnosti, doigravnaje nije održano, a u Europska natjecanja upućeni su klubovi iz drugog saveza FBiH. Godine 1998/99 nadareni rukometaši Brotnja ponovo nastupaju kao jedna ekipa RK Međugorje – i u toj sezoni osvajaju treće mjesto u ligi,a u Kupu HR HB igraju finale sa RK izviđačem iz Ljubuškog. Te godine su održana natjecanja po skupinama u doigravanju za prvaka BiH. U svojoj skupini RK Međugorje osvaja druga (2) mjesta a na državnoj razini odlično treće (3) mjesto, nakon pobjede nad ekipom Banovića u Čitluku. Po drugi put u Brotnjo dolaze nerazumljive odluke iz sjedišta EHFa- iz Beča, naime političkom odlukom ustupljeno je jedno mjesto rukometašima iz Republike Srpske tako da je treće plasirana ekipa RK Međugorje još jedanput administrativno zaustavljena u svom nastojanju predstavljanja rukometnoj Europi, i obratno rukometne Europe svom Brotnju. Teško su proživljavani oi porazi izvan parketa, što je imalo za posljedicu vegetiranja kluba u elitnom razredu (1999./2000.)

Kao pravi “feniksi” dižu se rukometaši Međugorja iz rezultatskog pepela, ponajviše zahvaljujući velikom pregnuću i samoodricanju Ante Vidovića – Rumore i Jerke Alujevića – Jere, te zauzimaju izvanredno treće (3) mjesto u ligi FBiH. Igraju i poluzavršnicu kupa HR HB u Grudama za 2000./2001. Već sada se sa sigurnošću može ustvrditi da rukomet kao relativno “jeftin” šport ima budućnost u Brotnju poglavito stoga što se na već utvrđene temelje ugrađuju malo po malo vlastiti sručni kadrovi (igrački, sudački, trenerski i dr.) i što je izborna baza proširena na sve mjesne škole obuhvaćajući tako sve uzrasne vrste. Izgradnja šprtske dvorane u Čitluku zasigurno je razriješila sve dileme oko kvalitetne organizacije utakmica. I pored nestabilne gospodarske situacije pa i one političke, ovaj klub, ljudi u njemu i mladost koju obuhvaća ne smiju biti sami, prostora za sve dobronamjerne ima još na pretek. Kriza vođenja i rezultata u 2003./2004. godini zasigurno su generirali i istupanje iz natjecanja u Drugoj rukometnoj BiH ligi. HRK Međugorje se trenutno natječe i u Prvoj ligi FBiH – skupina Jug.

10256407_747797325252210_676775519175489528_o

HRVATSKI RUKOMETNI KLUB MEĐUGORJE

Adresa: Krstine b.b 88266 Međugorje, Bosna i Hercegovina
Mobitel: +387 63 91 33 33
E-mail: hrkmedjugorje@gmail.com

Banka: INTESA SANPAOLO BANKA BiH, poslovnica Ljubuški
Žiro račun: 1549995000211052
SWIFT:UPBKBA22 IBAN:BA39154999500021105

ID broj:4227459130003

Sponzori

sponzor2 sponzor4 sponzor3 sponz1 ssponz